Mengenai Saya

Foto saya
berkarya untuk mengulas segala yang berlaku disekeliling.. sebarang idea dan maklumat serta cadangan bolehlah disalurkan kepada saya di alamat badrolhisham93@gmail.com

Rabu, 15 Februari 2017Memang menghairankan, bagaimana mungkin kekacauan nilai seperti itu boleh terjadi kepada umat yang perintah pertama agamanya adalah iqra’ (baca!).
Sukar dibayangkan bagaimana budaya ilmu boleh lesu di tengah umat pemegang al-Kitab yang memuatkan ayat waman yu’ta ‘l-hikmata faqad utiya khayran kathira (…dan barangsiapa yang dikurniakan hikmah [ilmu dan kefahaman yang mendalam] sesungguhnya ia telah dikurniakan kebaikan yang banyak - al-Baqarah: 269).
Ternyata telah berlaku pendangkalan kefahaman dan kemerosotan komitmen di kalangan umat sehingga mereka tidak terkesan dengan ayat (al-Baqarah: 269) yang dahulu menjadi pencetus kebangkitan generasi silam.
Sebenarnya ayat tersebut tidak hanya memberikan motivasi, tetapi sekaligus memberikan rasa mulia diri di kalangan para ilmuwan. Ilmu memberikan mereka makna maruah, martabat dan kehormatan diri sehingga terbentuk sikap pantang ilmuwan menunduk-nunduk kepada ahlu‘d-dunya (golongan berkuasa dan berharta).
Sikap mulia diri tersebut terbentuk dari kesedaran bahawa ilmuwan adalah pemilik khayran kathira (kebaikan yang banyak), sementara ahl al-dunya (para penguasa, hartawan dan lain-lain sejenisnya) hanya memiliki mata`un qalil (kesenangan yang cuma sedikit).